El negoci a la universitat pública: la Fundació UAB

On van a parar els diners que paguem per una universitat pública?

FUNDACIÓ UAB

Què és?

Gràcies a la llei 49/2002 es van poder generar un seguit d’entitats empresarials amb el nom de “Fundacions”, que entre d’altres avantatges fiscals no paguen impostos. La Funació UAB (FUAB) és un conglomerat d’empreses tals com la Vila S.L. o el Parc de Recerca de la UAB, que han tingut una quantitat d’ingressos multimilionari. No obstant, els seus beneficis (declarats) han estat paupèrrims: això és degut a que els sous dels patronats són altíssims (només l’assistència a les reunions del Patronat de la Vila SL es cobra a raó de 1000€ per reunió).

Com es finança?

La UAB és sòcia única d’aquesta empresa. Cada any, rep una part de la partida pressupostària de la UAB, i la FUAB retorna a la UAB un percentatge dels seus beneficis. Hi ha, però una excepció: si és deficitària (fiscalment) o té 0 beneficis, no està obligada a retornar-los. I és precisament això el que passa en la majoria dels casos.

També has de saber que…

  • Hi ha actualment 25 professors de la UAB que treballen en empreses de mestratges privats que cobren més de 100.000€/any.
  • Després la UAB compra serveis i béns a aquestes empreses (pagats entre totes), com ara SIGMA S.L., que fa programes informàtics per a la gestió dels expedients acadèmics.
  • L’any passat tot aquest entramat de Fundacions i empreses vinculades a la UAB tan sols van retornar 1.300.000€ (només un 3’79% del volum d’ingressos) a través del cànon que tenen fixat en cada conveni.
  • Amb un augment al 35% d’aquest cànon la UAB ingressaria els diners necessaris per a cobrir la retallada proposada en PAS i PDI i no augmentar ni 1€ la matrícula de les estudiants.
__
Podeu trobar aquest escrit en format pdf AQUÍ.
Altres documents: a l’apartat Documents i Formació d’aquest blog.
__·__

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: