El CEUAB i la tupinada del Rectorat!

Aquests dies estem assistint a una altra espectacle de democràcia i participació orquestrat pel Rectorat.

El CEUAB és el Consell d’Estudiants de la UAB, que actualment està en procés de constituir-se. Actualment existeix el CEUNE (Consejo de Estudiantes Universitario del Estado), el CEUCAT (Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes) i diverses universitats ja tenen consell d’estudiants. Ara li toca a la UAB crear el seu Consell d’Estudiants.

Aquest procés es va iniciar el mes de març de 2011 amb unes jornades de formació sobre la participació estudiantil (el 15, 16 i 17 de març) realitzades a la Sala d’Actes de l’ETC (l’Edifici d’Estudiants, Teatre i Cultura de la UAB) (1). Com es va admetre des de l’ETC (2) l’assistència a aquestes jornades no va ser gaire nombrosa. Segurament per la poca difusió que es va fer.

Posteriorment es van organitzar dos grups de discussió el 29 de març de 2011 (2). Un es titulava “Drets i deures dels estudiants. El nou escenari amb l’Estatuto del Estudiante” i l’altre, més encarat al CEUAB titulat “El Consell de l’Estudiantat de la UAB: estructura, funcionament i competències”. En base al què s’havia discutit en aquest segon grup de discussió (Grup de discussió sobre el CEUAB – Conclusions) al qual només hi van assistir 24 persones (3) es va realitzar, el 3 de juny de 2011, una proposta de reglament pel CEUAB (CEUAB – Reglament (proposta del 3.6.2011)). Aquesta minsa assistència crèiem que torna a ser fruit de la manca de difusió: només notícies al web de l’ETC i algun què altre correu electrònic enviat exclusivament a membres del Claustre i membres de les Juntes de cada facultat. Creiem que això denota una poca voluntat de que la gent sàpiga què és el CEUAB i de què participi activament en aquest procés. És més, segurament moltes estudiants possiblement no han ni sentit a parlar del CEUAB. Ara bé, quan volen que la gent s’assabenti de que la UAB ha estat nombrada Campus d’Excel•lència Internacional llavors sí que destinen molts esforços i posen centenars de banderoles per tot el campus i per tot arreu. Tot sigui per la imatge.

Després de redactar aquesta proposta de reglament es va donar temps fins el 14 d’octubre, que finalment es va ampliar fins el 31 d’octubre de 2011. No obstant això, cal dir que des de que es va realitzar la proposta (3 de juny) fins al 31 d’octubre no van passar ni 5 mesos i dels quals: el mes de juny és època d’exàmens, moment en el qual és inviable voler realitzar debats sobre representació estudiantil. Després tenim els mesos de juliol i agost sense classes, i fins a mitjans de setembre que no hi ha classes. A més, el principi de curs va encarat a fer la presentació de l’assemblea cap a finals de setembre i fins a principis d’octubre l’assemblea no està del tot operativa. A més, en aquest principi de curs les assemblees estaven destinant esforços a la preparació de la Festa Major de la UAB, a la coordinació entre les diverses assemblees mitjançant la CAF, a la PUP (Plataforma Universitat Pública), a la realització de pancartes, octavetes i altres documents sobre les retallades, a la realització de jornades a la Facultat de Lletres, a la preparació de la vaga general que hi va haver el 17 de novembre passat, entre altres coses. Tot això, sumat al fet que molta gent de les assemblees a principi de curs és de nova incorporació, les assemblees no donàvem per més i no vam poder fer un debat seriós sobre la proposta de reglament i, per tant, no vam poder presentar esmenes en el termini estipulat.

Les esmenes que altres col•lectius d’estudiants i estudiants individualment van presentar al reglament estan recollides en aquest document: CEUAB – Esmenes al Reglament.

Finalment, després d’aquest procés es va arribar al 29 de novembre a la Sala d’Actes de l’ETC, moment en el qual s’havien de votar les esmenes presentades (4). No obstant això, amb la primera esmena ens vam estar més de mitja hora, cosa que era completament inviable ja que s’havien presentat prop de 70 esmenes i a aquest ritme era impossible continuar. A més, durant el procés de votació es va permetre presentar esmenes en veu alta per ser votades al moment i es va acabar aprovant una esmena mencionada a última hora en veu alta. És a dir, en general la cosa va acabar sent força caòtica. A més, de les 30 estudiants que hi havia aproximadament, les votacions estaven completament dividides i es guanyaven per pocs vots. Si 30 estudiants dividides han de decidir el reglament del que se suposa que ha de ser el màxim òrgan de representació de les prop de 40.000 estudiants que hi ha a la UAB, anem bé! Quin panorama…

Durant aquestes votacions va acabar sorgint el tema de la manca de participació que hi havia hagut en tot aquest procés tal i com ja hem explicat abans. Hi van haver diverses intervencions en aquest sentit com també gent que deia de continuar la votació per respectar a la gent que havia fet l’esforç de presentar esmenes. Finalment, després de molta estona es va fer una votació en la qual es va decidir paralitzar el procés i intentar tornar a engegar un procés més participatiu.

I el gran procés participatiu que se’ls hi va acudir va ser fer una carta (5), firmada pel Delegat de la rectora pels estudiants i per la Secretària General de la UAB, escrita el 22 de desembre (2 dies abans de començar les vacances de Nadal) i deixant un termini per presentar esmenes fins el 18 de gener de 2012 a les 12 hores. Aquest cop no van ni enviar un correu als membres del Claustre ni als membres de les Juntes de cada facultat, senzillament es van limitar a penjar aquesta carta al web de l’ETC (http://etc.uab.cat/). A més, contant que fins el 9 de gener no han tornat a haver-hi classes, només tenim una setmana i mitja per debatre el reglament i quina volem que sigui la representació estudiantil!

Realment bastant lamentable!

Tornem a constatar que aquesta gent del Rectorat no coneix el significat de “procés participatiu” o senzillament no volen dur-lo a terme. No sabem quina por hi ha, i més amb el Consell d’Estudiants que a la pràctica no tindrà cap poder de decisió real, senzillament de representació estudiantil. I a més a més, per si fos poc, l’aprovació definitiva la farà el Consell de Govern de la UAB (com diu el web 6), on la representació estudiantil és bastant minoritària.

Per un procés participatiu!

No a la tupinada del rectorat!

_

One Response to El CEUAB i la tupinada del Rectorat!

  1. […] vam explicar detalladament en un escrit anterior, el procés de constitució del Reglament del CEUAB (Consell d’Estudiants de la UAB) ha estat […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: