El neoliberalisme s’instaura definitivament a la CRUE

    La CRUE (Conferencia de Rectores de Universidades Españolas) va escollir el passat 13 d’octubre a la seva nova presidenta: Adelaida de la Calle, rectora de la Universidad de Málaga des del 2004. Era la única candidata a ostentar aquest càrrec i va ser escollida amb 57 dels 60 vots emesos.

    De la Calle, en el seu programa electoral, que es pot consultar a http://www.adelaida.org/programa_candidatura.pdf, aposta cap a una subordinació cada vegada més palpable de la universitat en vers el sector empresarial, obrint la possibilitat a modificar allò que s’ensenya a allò que volen les empreses. Aquesta idea s’observa en frases com aquestes (presents en el seu programa electoral):

Adecuar la oferta formativa de las universidades a las demandas de la sociedad y del sector productivo

Adaptar la enseñanza universitaria a la demanda de conocimientos y reciclaje profesional de los desempleados y de las empresas

    Aquestes idees, entre d’altres, s’emmarquen dins de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), finalitat última de l’anomenat Procés de Bolonya, tal com diu en el seu programa:

Nuestra aspiración es consolidar la reforma de un sistema universitario que se ha adaptado al EEES

    No hem d’oblidar l’historial que ja té la CRUE, que des de fa anys aposta per l’excel•lència, la competitivitat, l’eficiència i la jerarquització de la universitat. Per tant, aquest nou cicle capitanejat per Adelaida de la Calle, s’ha de veure com un pas més en aquesta direcció.

    Per posar un exemple, en el marc de l’anomenada Estrategia Universidad 2015, la CRUE va realitzar un document titulat “La gobernanza de la universidad y sus entidades de investigación e innovación”. Aquest document fou realitzat juntament amb el Ministerio de Ciencia e Innovación i la Fundación CyD. La Fundación CyD (Fundación Conocimiento y Desarrollo) és, segons el seu web, una iniciativa empresarial que té com a missió analitzar i promoure la contribució de les universitats en el desenvolupament econòmic i social d’Espanya. Aquesta fundació està presidida per Ana Patricia Botín, consellera delegada de la filial britànica del Banco Santander (el banc més gran d’Espanya i el quart a nivell mundial) i filla del president d’aquest mateix Banco Santander, Emilio Botín.

    També cal dir que en aquesta fundació hi són presents grans multinacionals i empreses espanyoles com Telefónica, Inditex, IBM, Mercadona, Freixenet o INDRA (empresa fabricant de material militar).

    Aquest exemple permet veure com es fan les coses en l’àmbit universitari i qui hi està implicat. Evidentment que amb un sol exemple no n’hi ha prou. Però cal dir que hi ha més exemples, com són les noves beques-préstec, els convenis universitat-empresa,…

    Donat que els serveis públics (com la sanitat i l’educació) no han estat mai rentables, això ens porta a preguntar-nos: Quin interès podria tenir un banc (que per norma només va a pel benefici econòmic) en col•laborar amb el govern espanyol i la CRUE en l’àmbit educatiu?

    De la mateixa manera ens podem preguntar: Quina necessitat poden tenir la CRUE o el ministeri d’acceptar la col•laboració d’una fundació privada en l’elaboració d’aquests importants documents que marcaran la línia a seguir de la universitat pública?

    Podem dir, com ja fem des de fa molts anys, que això són les conseqüències de l’anomenat Procés de Bolonya. Però podem alçar la vista i veure aquest procés que s’està duent a terme dins la universitat, com un procés a més gran escala on cada cop més serveis passen a dependre d’empreses, on qui surt més perjudicada és la gent que ja ho està, on s’augmenten els preus dels serveis públics, on es planteja l’anomenat copagament en a la sanitat, etc… És a dir, un procés on la gran majoria de la població en surt perjudicada a la vegada que s’injecten milions i milions per salvar als grans, tot seguint les polítiques dictades per l’FMI, el Banc Mundial i altres grans lobbies.

    En definitiva, un procés de tendència clarament neoliberal en el qual la CRUE (amb Adelaida de la Calle al capdavant) vol posar-hi el seu granet de sorra.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: